keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Tyynenmeren jätelautta

Mikä? Miksi? Miten?


Tyynellämerellä seilaa suuri jätelautta.  Jätelautta sijaitsee keskellä Tyyntämerta, johon mantereiden rannikoilta kulkeutuvat kelluvat jätteet kerääntyvät.   
 Pohjoisella Tyynenmerellä esimerkiksi Kiinan, Taiwanin, Japanin tai Yhdysvaltojen rannikoilta mereen joutuneet kelluvat tavarat kulkeutuvat merivirtojen mukana pyörteeseen kahdentoista vuoden aikana.   Merivirrat kuljettavat roskia myös  kauempaa maailman meriltä ja rannikoilta.


Jätelautan kiistelty koko


Jätelautan suuruudesta on kiistelty paljon. Jotkut tieteilijät pitävät  jätelautta aluetta  kaksi kertaa suurempama  kuin Texasia. Kun taas jotkut tieteilijät pitävät aluetta jopa kaksi kertaa Yhdysvaltojen kokoisena. Myös arvellaan, että jätelautta on kuusi kertaa Ranskan kokoinen.


Mistä muovijäte tulee?


Maailmassa tuotetaan vuosittain yli 90 miljardia kiloa muovia, josta n. 10% päätyy mereen. 70% tästä uppoaa ja tuhoaa elämää merenpohjassa ja loppu muovi jää kellumaan merien pinnalle. Osa myös ajautuu rannoille.


Tyynellemerelle kerääntyneestä jätteestä n. 90% on muovia. Tämä vastaa n. 3,5 miljoonaa tonnia muovijätettä. Haittana on se, ettei mikään eliö pysty hajottamaan muovia.


Muovijäte ja eliöt


Vaikka aurinko pystyy hajottamaan muovin pieniksi molekyyleiksi, eivät eliöt siltikään pysty näitä molekyylejä hajottamaan, jolloin näitä muovikappaleita syövien eliöiden ruuansulatuskanava tukkiutuu. Muovia epäilläänkin olevan jopa kuusi kertaa enemmän kuin eläinplanktonia.


Linnut luulevat muovia planktoniksi ja syövät sitä. Tämä johtaa arviolta miljoonan merilinnun, 100 000 merikilpikonnan ja muiden merinisäkkäiden kuolemaan vuosittain. Muovilauttojen takia mm. albatrossien vatsoista on löytynyt suuria määriä muovia.




Muovin nielemiseen kuollut albatrossi. /Duncan Wright


Yhdysvaltalaisen merentutkijan Markus Eriksenin mukaan Tyynenmeren haravointi olisi kuitenkin yhtä toivotonta kuin Saharan autiomaan siivilöinti ja tuhoaisi meriluontoa enemmän kuin muovijäte. Ratkaisu onkin puuttua jätteen syntyyn ja kierrätykseen, sekä kehittää biohajoavia materiaaleja muovin korvikkeeksi.






Rannalle ajautunut jäte / www.tiede.fi




Noora ja Ronja 9A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti